• asiathemes[at]gmail[dot]com
  • (2)245 23 68

Forskare odlar fram hår med hjälp av stamceller

admin      -    1637 Views

Forskare odlar fram hår med hjälp av stamceller

 För första gången, har en grupp amerikanska forskare utvecklat en teknik för att konvertera humana stamceller till en typ av celler som har förmåga att initiera hårväxt. När dessa celler transplanteras in i möss som saknar hår, kommer de framgångsrikt att inducera mänskligt hårväxt, vilket tyder på att med ytterligare utveckling, kan denna metod leda till en cellbaserad behandling för personer som lider av håravfall.

”Metoden är en markant förbättring jämfört med nuvarande metoder som bygger på att transplantera befintliga hårsäckar från en del av huvudet till en annan”, forskaren Alexey Terskikh sade i ett pressmeddelande. ”Vår stamcells metod erbjuder en obegränsad källa av celler från patienten för transplantation och är inte begränsad av tillgängligheten av existerande hårsäckar.”

Håravfall, eller alopeci, drabbar ett stort antal människor i världen. Det uppskattas att omkring 30 miljoner kvinnor i USA lider av ärftligt håravfall, och så många som 50 miljoner män. Alopecia kan orsakas av en mängd olika faktorer från genetik till miljön, såsom hudåkommor eller vissa läkemedel. Inte alla håravfall är permanent och för vissa människor är det reversibel, till exempel när orsakad av kemoterapi eller näringsbrist. Även om det är möjligt att bromsa utvecklingen av ärftligt håravfall med behandling, tyvärr finns det ingen bot för detta tillstånd.

Insåg behovet av bättre behandlingar för att hjälpa människor med permanent håravfall, forskare från Sanford-Burnham började väger möjligheterna att använda stamceller. Embryonala stamceller, som härrör från däggdjur embryon mycket tidiga, är odifferentierade ”oskrivet blad” celler, vilket innebär att de ännu inte fått en särskild roll eller funktion. Forskare är särskilt intresserade av dessa celler eftersom de har förmågan att bli vilken cell som helst i människokroppen, lovar en nästan obegränsad tillförsel av en särskild celltyp.

För studien, som har publicerats i Plos One, vetenskapsmän började genom att vrida dessa mänskliga embryonala stamceller till neurallist celler, som är en typ av celler som visas tidigt i utvecklingen och att förvandlas till celler i nervsystemet, pigment -innehållande celler och komponenter i skelettsystemet, bland annat. Därefter omvandlas de dessa celler in i dermala papiller celler, vilka är kända för att reglera hårsäcken bildning och tillväxtcykel.

Dessa celler sedan transplanteras under huden på immunbrist ”nakna” möss, vilket som namnet antyder bristen kroppshår. Dessa möss är användbara i vetenskaplig forskning, eftersom de kan ta emot transplantat och transplantationer utan att avvisa vävnaden. Forskarna fann att cellerna kunde framkalla hårsäcken bildning i mössen, och var mycket mer användbar än transplanterade huden papiller som isolerades direkt från mänskliga skalper. Det beror på dessa celler inte kan erhållas i tillräckliga mängder och snabbt förlorar sin förmåga att inducera hårsäcken bildning när den odlas i rätter.

”Vårt nästa steg är att transplantera mänskliga dermal papill celler från mänskliga pluripotenta stamceller tillbaka in mänskliga ämnen”, sade Terskikh. ”Vi söker nu partnerskap för att genomföra detta steg.”

hairraising1_r620x349